Winkelmandje tonen (0 Artikel) Uw accountNaar de kassa

Informatie Ribera del Duero

Ribera del Duero, aan de noordwestkant van de Spaanse hoogvlakte, ten westen van de Rioja, heeft de afgelopen decennia grote indruk gemaakt met krachtige en fruitvolle wijnen. In een periode van nog geen twintig jaar heeft het zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste Spaanse gebieden voor rode wijnen -misschien wel hét belangrijkste.
Ribera del Duero heeft in 1982 het recht verworven op een eigen denominacion de origen -erkende herkomstbenaming. De geschiedenis van de streek gaat echter al veel langer terug, zelfs tot aan het einde van de vorige eeuw. Topdomein Vega Sicilia werd gesticht in 1864 en was in de jaren twintig van deze eeuw een onbetwiste grootheid. Jarenlang was Vega Sicilia het enige belangrijke wijndomein hier, maar de kwaliteit van de wijnen gaf wel aan dat er uitstekende mogelijkheden moesten zijn om hier grote wijnen te maken. Ribera del Duero ontleent zijn huidige status aan een grote verscheidenheid aan producenten, aan een verfrissende anarchie, een voor Spanje unieke vorm van competitie tussen de bodega's van de streek.
Aan de basis van de wijnen van Ribera del Duero staat de tempranillodruif, in deze streek tinto fino genoemd. Sommige producenten maken wijnen op basis van uitsluitend deze tinto fino. Anderen vinden de wijnen interessanter als er wat druiven van vreemde bodem aan worden toegevoegd. Wettelijk gezien mag daarvoor gebruik worden gemaakt van cabernet-sauvignon, merlot, malbec en albillo. De albillo is een witte druif, bedoeld om de wijnen in jaren waarin ze vrij hard zijn iets zachter en ronder te maken. Veel wijnmakers vinden het gebruik van wit voor deze rode wijn echter zonde. Het klimaat is warm en droog, hoewel er in de herfst, tot ongenoegen van de wijnbouwers, nog wel eens een flinke bui regen kan vallen. Dat maakt dat de wijnen in de meeste jaren van een hoog niveau zijn, maar dat er zeker kwaliteitsverschillen optreden.

Voorwaarden en AVG Bedrijfsgegevens Bestellen Betalen Bezorgen Disclaimer Keurmerk Partners Nieuwsbrief Biologisch Bag in Box

© Wijnhandel de Haas 2023