Calabria is een klein, vrij onbekend wijngebied in de zuidelijke 'voet' van de Italiaanse laars. Een arme regio, waar de wijnmakers er maar met moeite in slagen om hun flessen internationale bekendheid te geven. En daarom zijn het vooral de Italianen zelf die genieten van fraaie wijnen als de Cirò en de Greco di Bianco uit Calabrië.
De wijngaarden van Calabria zijn heet, droog en steil. Ze liggen op de flanken van de bergen in het zuiden van Italië. Vele kleine wijnboertjes met een wijngaard van vaak niet meer dan een paar voetbalveldjes, zorgen in Calabrië voor de wijnproductie.
De belangrijkste druif van de regio is de Gaglioppo, een van oorsprong Griekse druif die robuuste, paarsrode wijn geeft. De belangrijkste rode wijnen die in Calabria van de Gaglioppo gemaakt worden zijn de Cirò DOC en de Pollino DOC. De wijngaarden van Cirò liggen op de steile hellingen van het massief van Sila. De kunst voor de wijnmaker is om de ruige Gaglioppo te verzachten. Sommige wijnmakers doen dit door de wijn enige tijd in houten vaten op te voeden, anderen versnijden hem met Sangiovese of Cabernet Sauvignon.
© Wijnhandel de Haas 2024