U bevindt zich hier: Home » Amerika » Chili

Informatiepagina Chili

'Chili is een plantenkas, waarvan God het dak is vergeten'. Het is een geliefde beeldspraak van de Chilenen om aan te geven hoe perfect het klimaat in hun langgerekte land is. De koude Hulmboldtstroom voor de kust zorgt 's zomers voor een aflandige wind, resulterend in een weertype met continu droog weer en zon. Ideaal voor de wijnbouw, als er maar voldoende water voorhanden is. Dat is er: van de Andes komen ruime hoeveelheden smeltwater. Zonder dat water zou Chili heel wat meer woestijn hebben dan de Atacama-woestijn, die zich langs de kust bevindt. Deze natuurlijke omstandigheden, vooral het zeer droge klimaat, zorgen voor een minimum aan ziekten die de druiven in gematigde streken zo plagen. Dat betekent dat voor het maken van de wijnen een geringe hoeveelheid bestrijdingsmiddelen nodig is, en dat biologisch wijnmaken hier onder handbereik is.

Al met de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw werden de grote mogelijkheden van dit fraaie land onderkend. De veroveraars namen de druivenstok mee, gewend als ze waren aan het drinken van wijn. In de loop van de 19e eeuw kwamen Franse druivensoorten in de mode. Grote landeigenaren haalden hun druivenstokken uit Frankrijk, waarmee de aanplant van Cabernet-Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc een feit werd. Toch werd tot ver in de twintigste eeuw geen aansluiting gevonden met de wijnen van de wereldmarkt. Chilenen dronken de wijnen voornamelijk zelf op, en hun smaak was totaal anders dan die in de Verenigde Staten en West-Europa. Zij prefereerden wijnen met een oxidatief karakter, zonder fruit en sap. Na het verdwijnen van de junta in de jaren tachtig, veranderde de situatie drastisch. De grenzen gingen open en buitenlandse investeerders stroomden toe, in navolging van de Spaanse wijngigant Torres. Zij gebruikten de Franse druivensoorten om moderne, fruitige wijnen mee te maken, perfect geschikt voor de export naar de dorstige westerse markten. In enkele jaren veroverde Chili een vooraanstaande plaats op de wereldmarkt voor wijn. De overvloedige zon zorgt voor krachtige, moderne en aromatische wijnen, die zeer de moeite waard zijn om te proeven.