U bevindt zich hier: Home » Oostenrijk

Gruner Veltliner Terrassen Federspiel Wachau 2016

Gruner Veltliner Terrassen Federspiel Wachau

De Wachau, het Kremstal en het Kamptal zijn de drie meeste westelijke kwaliteitsgebieden van Oostenrijk, met wijngaarden aan de Donau of een van de zijrivieren. Kenmerkend zijn de steile hellingen, de dagelijkse zonnewarmte en vooral de nachtelijke afkoeling, door koele noordwestelijke winden. Dat maakt deze gebieden zo interessant voor goede witte wijnen. Door de afkoeling krijgen ze veel intensiteit en weten hun zuren te behouden. De Freie Weingaertner Wachau is een cooperatie van 650 wijnboeren in de Wachau. Zij beheren samen ongeveer de helft van de wijngaarden in de Wachau. Gemiddeld hebben deze wijnboeren ca. 1 ha wijngaard. Zij produceren wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteit. Onder de naam Domaene Wachau brengen ze hun top-range op de markt De Engelse wijnjournalist Stuart Pigott noemde het wijngoed "the best co-operative winery in Europe". De Wachau is een van de beroemdste wijnbouwgebieden van Oostenrijk. Op steile terraswijngaarden aan de oevers van de Donau worden hoogwaardige droge witte wijnen gemaakt.

Gruner Veltliner Terrassen Federspiel Wachau heeft een groen-gouden kleur, een aroma van nootjes, licht peperig en fijne kruiden, mooi evenwichtig en sappig, rijp fruit in de mond, met lekkere lange afdronk. Bij schaaldieren, visschotels,gebakken of gegrilde vis, wit vlees en zachte kazen.

 

10,99 Ä

Product-ID: 7538  

Prijs incl. 21% BTW

Beschikbaar voor levering  
 
Aantal:   flessen


Een klein huwelijk van vis en asperges

Regenboogforel

Ingrediënten voor vier personen:

Twee flessen Wachau Gruner Veltliner
4 regenboogforellen of 600 gram zeebaarsfilet
16 asperges
400 gram basmatirijst
2 rode grapefruits
2 limoenen
2 sinaasappels
verse peterselie
anijszaad
olijfolie
roomboter
zwarte peper en zout
bij de forel: patentbloem


De Oostenrijkse rivier de Donau is de op een na langste rivier van Europa, na de Wolga. Hij is 2829 km lang, en 37% daarvan dient als landsgrens. De Donau levert zo’n 45 vissoorten waaronder regenboog-forel. De wilde forel is een delicatesse, heerlijk zacht van smaak. Samen met de Gruner Feltliner van Wachau vormt het een perfect stel op tafel. Vers gevangen is de vis het lekkerst, gebakken in boter of gegrild op de huid.

Haal de vis door de bloem voordat u hem bakt in de boter. Op de grill geen bloem maar insmeren met een beetje olijfolie. Houdt u niet van forel, (zoetwatervis met veel graten) neem dan een wilde zeebaarsfilet. Vraag aan de visboer of hij een hele vis voor u wil fileren, dat doet hij met plezier!
Kook de basmatirijst beetgaar, parfumeer het met anijszaad en een klontje roomboter. De geparfumeerde rijst met partjes sinaasappel, rode grapefruit en limoen is een hemelse combinatie! Anijs heeft als prettige bijkomstigheid dat het de smaak van de vis “optilt”, voller maakt. Het fruit apart van de rijst houden, het fruit is koud in combinatie met de warme rijst het lekkerst.


Schil de asperges, en kook ze beetgaar. Besprenkel ze daarna door de gesmolten boter en bestrooi ze met verse peterselie. Eventueel kunt u er nootmuskaat overheen raspen. Schik allles op een warm bord, even de perpermolen erover en dien het geheel op. Serveer er zeezout in een molen bij, voor de liefhebbers. Drink er een licht gekoeld glas Wachau Gruner Veltliner bij, vooral niet te koud!

Eet smakelijk!